F.A.Q.Frequently Asked Questions

In het verleden waren aneloge camera’s de enigste keuze voor camerabewaking. Echter, heden ten dage zijn digitale camera’s veel beter en geven scherpere beelden.

IP Versus Analoog

IP camera’s kunnen een betere beeldkwaliteit genereren, zijn makkelijk te installeren en altijd uit te breiden. Analoge camera’s zijn efficiënter en hebben een lagere prijs. Beide soorten camera’s hebben zo hun voor- en nadelen, het gaat erom de goede camera op de juiste plek te gebruiken bij camerabewaking. Hoewel de eerste camera’s nog analoog waren vormt IP steeds meer de norm en liggen investeringen in analoog nagenoeg stil. Tijd voor IP is aangebroken!

IP

IP camera’s blinken uit in het verkrijgen van hoge-definitie megapixel beelden, zijn over het algemeen lichtgevoelig (meer beeldkwaliteit bij minder licht). Indien de instelling juist wordt gehanteerd bekom je een uitstekend beeld. Ze zijn daarom uiterst geschikt voor camerabewaking. IP is ook makkelijk aan te sluiten op een bestaand netwerk. Houdt hierbij rekening dat een bestaand netwerk belast kan worden, wij adviseren daarom ook Power over Ethernet (PoE) camera’s met een PoE recorder. Eén kabel voor elektriciteit, video en data transmissie. Hierbij heeft u als het ware een apart netwerk voor het IP systeem.
IP camera`s kunnen vrijwel ongelimiteerd worden uitgebreid op een bestaand netwerk. Hou rekening met de afstand tussen switch en camera, max 100m. De beelden van een IP camera worden gecomprimeerd en voordat ze op het scherm komen bij direct bekijken, worden ze uitgepakt. Hierin kan vertraging optreden. IP heeft meer opslagruimte nodig per tijdseenheid.

ANALOOG

Analoge camera’s voldoen uitstekend bij verschillende lichtomstandigheden en kunnen beweging uitstekend aan. Tegenwoordig kunnen analoge camera’s resoluties aan tot 4K. De DVR of computer behorend bij het systeem zorgt voor het omzetten van analoog naar digitaal. Analoge camera’s kunnen uitstekend ‘live’ worden bekeken.

Verschil IP- en analoge transmissie

Het verschil tussen IP en analoog ligt vooral in de videotransmissie van het signaal. IP camera combineert de mogelijkheden van een camera met de functionaliteiten van een PC, heeft geen directe PC aansluiting nodig en kan overal in het netwerk worden geplaatst.
IP camera’s kunnen een hogere beeldkwaliteit genereren. Analoge camera’s digitaliseren het beeld ook, maar voordat het kan worden omgezet in een video, moet het beeld worden geconverteerd in een analoog signaal. Pas dan kan het worden ontvangen door de analoge videorecorder of monitor. In tegenstelling tot IP camera’s, heeft analoog geen ingebouwde webservers of encoders en heeft dus minder configuratie nodig.

 

Wat adviseren wij ?

Het is overduidelijk dat in verband met camerabewaking de digitale IP CCTV de toekomst heeft. Neemt niet weg dat HDCVI/TVI/SDI analoog nog steeds zeer stabiel, betrouwbaar en goedkoper is. Wat voor privé of zakelijk de juiste keuze is hangt af van vele factoren.
Wij adviseren u om IP camera’s te gebruiken geschikt voor PoE met een PoE recorder.
Draadloze camerabewaking of met kabel?
Met een HDCVI, HDTVI camera worden de beelden via een coaxkabel verzonden, integenstelling tot een IP camera, worden de beelden digitaal via een utp-netwerk verzonden. Hierbij kan je kiezen voor een draadloze of bekabelde aansluiting.
Het grootste voordeel van een draadloze aansluiting is dat je geen breekwerken hoeft uit te voeren. Toch zijn er bij zulke aansluiting voor- en nadelen.

Voordelen:

  • Geen breekwerken vereist
  • Snelle en makkelijke installatie
  • Je kan de camera’s eenvoudig verplaatsen

Nadelen:

  • de kwaliteit van je draadloze internetverbinding is bepalend
  • storingen en/of een slechte internetverbinding zijn nefast voor de kwaliteit van de camerabeelden
  • draadloze netwerken zijn bij een zwakke beveiliging gemakkelijk te omzeilen door buitenstaanders

Deze types camera’s dienen weersbestendig te zijn en te beschikken over infraroodverlichting.
Ze zijn verkrijgbaar als dome-camera, PTZ-camera of bullet-camera.

Bullet-camera’s zijn uitermate geschikt voor buiten, omdat de behuizing waterdicht is. Meestal beschikken ze over een sterkere infraroodverlichting. Montage kan in verschillende positie’s. Grootste nadeel is dat inbrekers hem naar de andere kant kunnen draaien. Ze zien er ook anders uit, nl. in de vorm van een buis.

Deze type camera’s zijn verkrijgbaar voor binnen en buiten. Ze beschikken over een sterke, transparante bolvormige kap. Voor inbrekers is het moeilijk om te bepalen waarnaar ze juist gericht zijn. Het is noodzakelijk, om de kwaliteit te handhaven, dat deze camera’s regelmatig schoongemaakt worden. Montage gebeurt doorgaans op het plafond, doch aan de muur is ook mogelijk. Via een speciale beugel kunnen dome-camera’s in bepaalde gevallen aan een paal gemonteerd worden.
Dit type camera maakt gebruik van een netwerkverbinding zodat je deze eenvoudig kan aansluiten op je computer of laptop.
Op estethisch vlak is een mooie afwerking onder een dakgoot of aan het plafond mogelijk. Ook zijn deze camera’s minder opvallend. Inbrekers kunnen moeilijk uit het beeld glippen, omwille van de grote kijkhoek.

PTZ is een afkorting voor Pan, Tilt en Zoom. Dit type camera kan zowel omhoog, omlaag als zijdelings worden gedraaid. De besturing kan je zelf doen of je kan ze voorprogrammeren zodat ze een bepaald traject volgen. Ze zijn eveneens voor binnen en buiten geschikt. Via autotrackring is het mogelijk om voorwerpen of personen automatisch te volgen.

Fisheye-camera’s geven een 360 graden beeld van de omgeving. Met een 360 graden fisheye-camera is het daardoor mogelijk om meerdere dome- of bullet-camera’s te vervangen. Het fisheye beeld kan vervolgens direct door de camera of door een opnamesysteem worden omgezet naar een vlak beeld. Wordt eveneens regelmatig gebruikt in verband met camerabewaking.

 

De infrarood-nachtcamera is een ideale oplossing bij camerabewaking om ook, als het donker is, beelden op te nemen van een hoge kwaliteit. Men bekomt het beste beeld als de lichtgevoeligheid van de camera zo laag mogelijk is. De eenheid voor lichtgevoeligheid is genaamd Lux. Hoe meer leds er zijn in de camera hoe verder en beter het nachtzicht.
Bij camerabewaking is het belangrijk dat de camera’s zuivere beelden leveren, zodat de daders makkelijk zijn te herkennen en je met de beelden naar de politie kan gaan.

 

Voordelen en nadelen infrarood

+ Bij te weinig licht schakelt de camera automatisch over naar infrarood. Overdag werkt de camera als een standaard camera.
+ Je hebt geen extra licht nodig om een zuiver beeld te hebben.
– De beelden zijn steeds zwart-wit omdat infrarood-camera’s minder licht nodig hebben bij minder licht.
– Er bestaat de kans op overbelichting.

Resolutie en kijkhoek

Een voldoende groot bereik (kijkhoek) is uitermate belangrijk. Hoe groter deze kijkhoek, hoe kleiner de kans dat inbrekers/vandalen uit het beeld blijven. Hou hierbij rekening dat hoe kleiner de kijkhoek is, hoe meer detail er is op grotere afstanden

Bewegingsdetectie en microfoon

IP-camera’s kunnen ook geluid vastleggen wat in sommige gevallen handig kan zijn.
Wanneer beweging wordt vastgesteld (motion detection), geeft de camera dit door via een sms of e-mail in de vorm van snapshots of videofragmenten.

De HD recorders zijn geschikt voor bijna alle soorten camera’s. Als je enkel beelden van IP camera’s wilt opnemen kun je beter kiezen voor de IP camera recorders, omdat deze beschikken over een moderne compressietechnologie.
Een HD-recorder (ook wel DVR of NVR genoemd) werkt met een harde schijf vanaf 1TB, met de mogelijkheid om beelden op te nemen voor een periode van 30 dagen. Zodra de harde schijf vol is, worden de oudste beelden overschreven. Het is belangrijk dat de juiste resolutie wordt gekozen: bvb. 720P camera’s kan je aansluiten op een 1080p recorder, maar 1080p camera’s kan je niet aansluiten op een 720p omdat zulke recorder het 1080p-signaal niet begrijpt.
De beelden kunnen opgeslagen worden op een SD-kaart, computer, server of een NVR (Network Video Recorder)/NAS-station (Network Attached Storage).

Power over Ethernet (PoE) maakt het mogelijk om de beelden mee te sturen over de netwerkkabel tot 100 meter. Dit is een technologie waarbij 1 UTP-netwerkkabel zowel de stroom als de data levert. Er is geen losse voeding nodig voor het verbonden apparaat. Aldus is het perfect mogelijk om camera’s op grotere afstanden van een stopcontact te plaatsen en dus uitermate van toepassing bij camerabewaking.

Powerline

HomePlug, oftewel powerline adapter, is de naam van een technologie die apparaten in een huis via een elektronisch netwerk aan elkaar koppelt.
Hoe werkt een homeplug of powerline adapter?
HomePlugs zijn losse pluggen die je in het stopcontact steekt. Je hebt steeds een set nodig van minstens 2 pluggen. Eén plaats sluit je aan bij de internetbron (router) in het stopcontact. Dan plaats je een 2e plug op een andere plaats. Dat hoeft niet noodzakelijk dezelfde ruimte te zijn. Hou er rekening mee dat ook HomePlugs, net zoals Wifi, gevoelig zijn voor storingen. HomePlugs werken op een gesloten circuit. Na het installeren van de benodigde software kan je de HomePlugs instellen. Een set HomePlugs is makkelijk uit te breiden met meerdere pluggen.

COAX

Dit is een ronde afgeschermde kabel met een ‘hart’ en een ‘mantel’, die onder andere wordt gebruikt voor televisie- en Ethernet-verbindingen. De kabel bestaat uit een geleidende koperen kern met daaromheen een isolerende laag, een laag van gevlochten draad (afscherming) en een niet-geleidende buitenlaag. Coaxkabel is ongevoelig voor storing en signaalverzwakking.

UTP

Met een UTP-kabel verbindt je apparatuur met een netwerk of internet. Hierbij bestaan verschillende categorieën UTP kabels, met name CAT5e en CAT6. CAT5e en CaT6 kunnen beide snelheden aan tot 1000 Mbit/s. Voor de gewone gebruiker volstaat een internet kabel van CAT5. CAT6 is beter afgeschermd, over langere afstanden is deze daardoor minder gevoelig voor storingen. Dus voor camerabewaking zijn deze type kabels uitermate perfect aangezien er soms lange afstanden moeten overbrugd worden.

Het is in de huidige samenleving geen overbodige luxe om een veilig gevoel te hebben.
Met videofonie heb je de mogelijkheid om te weten wie er aanbelt aan je deur. Je kan dan beslissen of je deze persoon al dan niet binnenlaat. Er kan in beide richtingen gepraat worden en je kan zelfs de videofonie koppelen via wifi, zodat je verwittigd wordt op je smartphone als er iemand voor je deur staat. Verder is het mogelijk om automatisch tot 2 deuren/poorten te openen, als deze beschikken over een elektrisch slot.